Wärtsilä, GoodFuels Marine ja Boskalis ovat ilmoittaneet kaksivuotisesta yhteishankkeesta, joka pyrkii nopeuttamaan ympäristöä säästävien, skaalattavien ja edullisten biopolttoaineiden kehittämistä laivaliikenteeseen.
Hankkeen tärkeyttä ei käy kiistäminen, sillä merenkulkualalla ei toistaiseksi ole käytettävissään polttoainevaihtoehtoja, joita voidaan todella pitää ympäristöystävällisinä.
Yllä mainitun yrityskolmikon muodostaman konsortion johtama pilottihanke keskittyy sopivien biopolttoaineiden tunnistamiseen, alan sertifioinnin varmistamiseen sekä suuren mittakaavan tuotannossa tarvittavien rakenteiden valmisteluun.
Konsortio käynnistää lisäksi maailmanlaajuisen skaalautuvuutta koskevan tutkimuksen, johon osallistuu johtavia laivanomistajia, yliopistoja, kansalaisjärjestöjä, satamia, biopolttoaineyhtiöitä ja muita alan sidosryhmiä. Tavoitteena on määrittää konkreettisia mahdollisuuksia, joilla jakelua voidaan laajentaa kauppalaivastoihin koko maailmassa.
Henrik Wilhelms Wärtsilän Marine Solutions -liiketoiminnasta kertoo, että yhteishankkeen julkistamistilaisuus oli erinomainen osoitus siitä, kuinka laajan tuen hanke on saanut.
– Paikalla oli paljon edustajia eri meriteollisuuteen liittyvistä tahoista. Tämän hankkeen tarjoamista isoista mahdollisuuksista ollaan aidosti kiinnostuneita ja niitä arvostetaan. Hankkeesta on tulossa merkittävä virstanpylväs merenkulun ympäristövaikutusten pienentämisessä, Wilhelms toteaa.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Biopolttoaineen testimoottori Wärtsilän laboratoriossa Vaasassa. (Kuva: Wärtsilä)
Monipuolisuutta polttoaineiden kirjoon
Jo käynnistyneen hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Wärtsilä kumppaneineen valitsee kolme teollisuuden jätevirroista valmistettua uuden sukupolven biopolttoainetta. Niiden suorituskykyä ja päästöjä tutkitaan Wärtsilän moottorilaboratoriossa Vaasassa.
Myöhemmin polttoaineilla aletaan suorittaa koeajoja hollantilaisen Boskalisin aluksilla. Koeajot alkavat joko tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, riippuen laboratoriotestien etenemisestä ja sopivan aluksen saatavuudesta.
Hankkeen tavoite on kunnianhimoinen: liikennöinnistä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä halutaan pienentää jopa 90 % kehittämällä täysin ympäristöä säästävä polttoaineyhdistelmä, jonka käyttöönotto ei vaatisi liikennöitsijältä mittavia investointeja laivaston uusimiseen tai jälkiasennukseen.
Wärtsilä näkee biopolttoaineet osana tämän päivän meriliikenteen polttoainejakaumaa, jossa LNG:n kaltaiset uudet, ympäristöystävällisemmät polttoaineet ovat saavuttaneet vahvan jalansijan, mutta globaalia infrastruktuuria niille ei kuitenkaan vielä ole.
– Arvioimme, että vuoteen 2030 mennessä biopolttoaineet voisivat kattaa 5–10 prosenttia globaalista meriliikenteen polttoaineiden jakaumasta. Tätä silmällä pitäen hankkeessamme mukana oleva GoodFuels Marine tutkii biopolttoaineiden tarjonnan ja kysynnän skaalautuvuutta, Wilhelms kiteyttää.
Kaksivuotisen Sustainable Marine Fuel -yhteishankkeen globaali julkistamistilaisuus järjestettiin 7. lokakuuta Rotterdamissa.